Minigraafmachine

Populair

Met een gewicht van twee tot zes ton is er eigenlijk maar weinig mini aan een minigraafmachine. Deze compacte graafmachines zijn steeds populairder en kunnen gebruikt worden bij diverse werkzaamheden, zoals graaf- en sloopwerken. De meeste minigravers beschikken over een vrij zware arm op een set van rubberen of stalen rupsbanden. Ze worden vooral gebruikt om te graven en te slopen op kleinere oppervlakten. Voordat men een minigraafmachine aankoopt, moet eerst nagegaan worden voor welke doelen de machine gebruikt wordt. Afhankelijk daarvan kan men de juiste informatie inwinnen en de prijzen vergelijken. Net zoals een grote graafmachine beschikt het kleinere model ook over een dieselmotor, rupsbanden of wielen en een cabine voor de bestuurder die 360° wendbaar is op het onderstel. De dieselmotor levert voortstuwingsvermogen voor de wielen en geeft kracht aan de hydraulische systemen bij het graven. De stalen of rubberen rupsbanden kunnen de machine verplaatsen rond de werkplek, ook op losse of modderige grond. De giek zorgt voor de graafkracht. De bak, die is bevestigd aan de giek, doet het eigenlijke werk. De meeste graafmachines worden geleverd met een standaardbak voor het graven in vuil of grind, maar er kunnen nog andere onderdelen besteld worden.

 

Rubber of staal?

Zowel rubber en stalen rupsbanden zijn populair op minigraafmachines. Stalen tracks zijn meer duurzaam en zorgen voor een goede tractie op los vuil. Ze kunnen echter op een stoep of een aangelegd terrein meer schade berokkenen. Verschillende maten en stijlen van bakken worden gebruikt volgens de aard van de graafwerken. Andere veel voorkomende onderdelen zijn vijzels (voor het boren van gaten), duimen (voor knijpen of grijpen) en hydraulische hamers. Normaal is de giek in het midden van de graafmachine geplaatst, zodat parallel aan de eigen wielen kan worden gegraven.

Goed gevoel en garantie

Bij de beoordeling van een minigraafmachine is een demonstratie absoluut noodzakelijk. Men dient aandacht te besteden aan het algemene gevoel, er goed op te letten dat de arm goed reageert op de besturing en zich vooral niet te laten verleiden door het mooie uitzicht van de machine. Zorg bij de aankoop dat men een goede garantie krijgt waarbij deskundige technici de machine controleren en smeren, en dit zeker een of twee keer gratis. Graafmachines zijn gebouwd om 8.000 tot 10.000 uur operationeel te zijn. Men dient ook na te vragen of de wisselstukken gemakkelijk leverbaar zijn.